Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.

Najčešća dilema prilikom adaptacije kupatila: tuš kabina ili kada

29.05.2015  |  Komentari: 0

Najčešće nismo u prilici da utičemo na veličinu kupatila i raspored elemenata u njemu. Razlog tome je što kupujemo ili nasleđujemo stanove sa malim kupatilima, opremljenim jeftinim elementima i veoma često po nejasnoj logici. Imajući u vidu njegov veliki značaj u našim životima, odlučujemo se za adaptaciju kupatila koja će odgovarati našim potrebama. Na samom početku, gotovo uvek, susrećemo se sa dilemom da li se opredeliti za tuš kadu ili kadu.


Na odabir utiču kako želje kupaca tako i prostorne mogućnosti kupatila. Važno je da razmislite da li vašem kupatilskom prostoru više odgovara kada 70x170 centimetara ili tuš kada 80x80 centimetara. Takođe, da li praktikujete punu kadu vode i penušavu kupku ili ste pre za brzo tuširanje. Nemojte izgubiti iz vida i način na koji kupate ili ćete kupati decu, jer je kada u tom slučaju mnogo praktičnija.


Ako se prilikom adaptacije kupatila odlučite za tuš kadu, uvek birajte keramičku jer je lakša za održavanje u odnosu na plastičnu a i teže se oštećuje od emajlirane tuš kade. Nezavisno od izbora, uvek se opredelite za kabinu a zaboravite plastične zavese. Prostor za kupanje ne treba pretrpavati policama jer se na taj način sužava prostor, a može doći i do povreda. Ako se opredelite za tuš kadu izaberite mat ili strukturno staklo na vratima kabine jer je lakše za održavanje u odnosu na prozirno na kome već posle jednog tuširanja ostaju vidljive naslage kamenca. Klizne šine po kojima se kreću vrata kabine su veoma važne za dugovečnost kabine, stoga, birajte kvalitetnije.

 

Izbor baterije

 

Adaptacija kupatila nosi sa sobom brojne izazove. Mnogi korisnici ne znaju za prednost montiranja tuš ručice na zidnu kliznu šipku, i često tuš ručicu odlažu na bateriju. Zidna klizna šipka omogućava da se tuš ručica može postaviti na različitim visinama zavisno od visine korisnika, pri čemu je tuširanje udobnije - ruke su slobodne za šamponiranje. Takođe, prilikom izbora baterije za tuš kadu potrebno je uzeti onu bez izlivne cevi jer je ona nepotrebna i smanjuje, ionako mali, prostor u tuš kabini. Njeno stavljanje se često opravdava potrebom da se tu pune veće kante za vodu, ali za te potrebe imate kuhinju ili se opredelite za veću visinu baterije za umivaonik. Baterija sa izlivnom cevi se podrazumeva ako izaberete kadu. Takođe, važno je kupiti kvalitetnu bateriju, ne najskuplju ali s garancijom od dve godine jednostavno morate. Ona koja kaplje, osim što iritira, nepotrebno rasipa vodu.


Istraživanja pokazuju da se danas sve više klijenata opredeljuje za ugradnju tuš kade prilikom adaptacije svog kupatila. Najčešći razlog je veličina kupatila, ali i zbog funkcionalnosti kao i velikog izbora modela i dimenzija, za razliku od kade gde ste u tom izboru jako skučeni. Pritom, najčešće se biraju tuš kade koje se montiraju u nivou poda, čineći na taj način celinu s podnim pločicama.


Ne tako mali broj ljudi se u procesu adaptacije kupatila opredeljuje i za “džakuzi” kade i tuš kade, podrazumevajući pod tim one sa hidromasažerima. U ponudi postoji veliki broj ovih proizvoda, ali nisu svi istog kvaliteta što najčešće govori i cena. Za one koji žele da se “otvore” predviđena je i dodatna oprema u tuš kabinama (TV, radio, telefonska veza, efekti saune i turskog kupatila, višebojna rasveta).


Izbor „džakuzi“ kade ili tuš kade bitno će vam usmeriti adaptaciju kupatila, jer bojler od 80 litara nije dovoljan da opslužuje hidromasažnu kadu, pa je rešenje protočni bojler, ako uopšte imate tehničkih mogućnosti za njegovu ugradnju.
Iako često označene kao luksuzne, „džakuzi“ kade i tuš kade zapravo to i nisu, jer prikladno izabran model, postavljen na dobrom mestu, uz dve čaše i vino može vam ostaviti utisak uspešno obavljene adaptacije kupatila.



Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spam-a unesi kod: