Gletovanje - Povoljna cena - Jug Enterijer Beograd
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.

Gletovanje zidova

Gletovanje zidova spada u pripremne radove u moleraju jer se glet masa nikada ne ostavlja kao završni sloj, već uvek preko nje ide još jedan sloj. To je najčešće boja, ali može biti i tapet ili neka od drugih tehnika.

 

Gletovanju zidova se pristupa na više načina u zavisnosti od toga koji se sloj nanosi kao završni. Pre samog gletovanja neophodno je znati šta se nanosi na glet kako bi se postigao željeni efekat. To je veoma bitno jer se koriste različite vrste gleta i različite tehnike u nanošenju istog. Ukoliko se ne ispoštuje neki od ovih zahteva ne možemo očekivati odgovarajući kvalitet.

 


Zašto je potrebno gletovanje zidova?

 

Gletovanje zidova je radnja koju treba izvesti pre završnog krečenja, odnosno bojenja zidova iz razloga što se sa gletom popunjavaju određene neravnine i uklanjaju nedostaci koji nastaju prilikom adaptacije stana. Iz tog razloga je gletovanje zidova jedna od neophodnih radnji koju treba izvesti prilikom izvođenja molerskih radova.

 

 

Gletovanje zidova - postupak gletovanja

 

Prva radnja koju treba uraditi prilikom gletovanja je priprema samog zida. Ukoliko je zid prljav ili mastan neophodno je očistiti ga, najčešće kalijumovim sapunom rastvorenim u toploj vodi. Nakon čišćenja i sušenja zida pristupa se nanošenju podloge za gletovanje.

 

 

Gletovanje zidova - glet masa

 

Prvi sloj glet mase prilikom gletovanja zidova mora biti nešto gušći nego naredni slojevi. Glet masa se priprema uz pomoć miksera mešanjem vode i glet mase iz džaka. Ukoliko su neravnine veće, potrebno je naneti deblji sloj gleta pa u tom slučaju glet masa mora biti nešto gušća.

 


Gletovanje zidova - nanošenje glet mase

 

Kada nakon mešanja glet masa bude homogena, potrebno je ostaviti je da odstoji petnestak minuta kako bi odreagovali aditivi u masi. Nakon toga je potrebno opet je promešati i pristupiti samom gletovanju. 

Materijal se stavlja na gletericu koja se postavlja ukoso na zid i tako se nanosi glet masa. Neravni zidovi zahtevaju deblji sloj gleta, tako da je kod njih pritisak na gletericu manji i obrnuto. Ćoškovi se gletuju uz pomoć špahli. U prvoj ruci gletovanja ne treba očajavati u slučaju pojave neravnina.

 

 

Gletovanje zidova - šmirglanje i drugi sloj gleta

 

Nakon nanošenja prvog sloja gleta i njegovog sušenja, radi se šmirglanje. Šmirglanje se vrši kružnim pokretima i njime se skidaju sve izbočine sa zidova. Nakon završetka šmirglanja neophodno je zid opet premazati podlogom kako bi se bolje vezao drugi sloj gleta. Drugi sloj gleta se priprema isto kao i prvi, ali je razlika što je on sada nešto ređi. Njime se popunjavaju rupe i neravnine koje su ostale nakon prvog sloja. Nakon nanošenja drugog sloja gleta i njegovog sušenja, opet se pristupa šmirglanju koje bi trebalo da dovede do potpuno ravnog zida bez izbočina i udubljenja.

 

Ukoliko nismo zadovoljni i smatramo da nismo dobili potpuno ravan zid, možemo postupak gletovanja ponoviti još jednom, ovoga puta još ređom glet masom. Nakon završetka gletovanja pristupamo bojenju zidova u željene boje.

 Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spam-a unesi kod: