Hoblovanje parketa - Odlična cena - Jug Enterijer Beograd
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.

Hoblovanje parketa

Već smo spomenuli da je ulaganje u parket jedno od najsiplativijih prilikom gradnje kuće ili renoviranja doma. O prednostima parketa u odnosu na druge materijale i podne obloge takođe smo govorili, a ovde ćemo nešto više reći o hoblovanju, kako novog parketa tako i hoblovanju i popravci već postojećeg parketa.

 

 

Hoblovanje novog parketa

 

U ovom slučaju sa hoblovanjem parketa treba početi tek kada se parket slegne i kada budu urađeni svi ostali završni radovi u objektu. Parket se brusi sa nekoliko različitih granulacija šmirgle, a pre završnog šmirglanja parket treba fugovati sa piljevinom pomešanom sa masom za fugovanje. Između faza hoblovanja potrebno je detaljno čistiti podnu površinu. Nakon toga sledi hoblovanje finom šmirglom, pa poliranje kako bi se otklonili tragovi šmirgle na parketu, i površina bila glatka. Nakon toga parket je spreman za lakiranje, o čemu ćemo dovoriti u odeljku Lakiranje parketa.

 

Hoblovanje parketa

 

 

Hoblovanje starog parketa

 

Parketi su mnogo trajniji od savremenih veštačkih materijala koji se koriste kao podne obloge. Lakše se repariraju ukoliko dodje do oštecenja ili kada želimo da mu povratimo stari sjaj i lep izgled kakav je imao kad je bio nov.

 

Savremene mašine, koje se koriste pri hoblovanju, usisavaju prašinu, tako da ne dolazi do prljanja zidova u prostoriji u kojoj se vrši hoblovanje. Ukoliko se prilikom popravke, odnosno hoblovanja ustanovi da su određeni delovi parketa suviše oštećeni, vrši se zamena novim istih dimenzija. Hoblovanje će učiniti da ta zamena bude potpuno neprimetna.

 

Pre brušenja šmirglom, potrebno je stari parket detaljno očistiti i odmastiti blagim rastvorom deterdženta. Prvim, grubim brušenjem parketa treba ukloniti stari lak sa površine. Postupak hoblovanja starog parketa je za nijansu komplikovaniji od hoblovanja novog parketa jer se moraju ukloniti sva oštećenja koja se nalaze na parketu.

 

Prilikom hoblovanja parketa potrebno je obratiti pažnju na sledeće:

 

  • Prilikom hoblovanja potrebno je obratiti pažnju na smer drvenih vlakanaca
  • Poželjna temperatura vazduha prilikom hoblovanja parketa je između 15-20 °C
  • Poželjna relativna vlažnost vazduha 50-60%

 

 Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spam-a unesi kod: