Gotov parket - Jug Enterijer Beograd
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.

Postavljanje gotovog parketa

Danas se sve više ljudi odlučuje za ugradnju gotovog parketa kada žele svoj dom ukrasiti kvalitetnim podnim oblogama. Gotovi parketi su višeslojni (dvoslojni i troslojni), sa unapred obrađenom površinom koja je lakirana, nauljena ili je pripremljena za završnu obradu tako što je fabrički obrušena. Masivni sloj drveta kod gotovog parketa je debljine samo 2 do 4 cm i nalazi se na nosivom sloju prizvedenom od jeftinijeg, ali stabilnijeg drveta (npr smrča). Iz tog razloga gotov parket daje dobar odnos cene i kvaliteta. Gotov parket koji je fabrički lakiran ili nauljen spreman je za korišćenje odmah posle polaganja, dok parket koji nije nauljen potrebno je ručno lakirati.

 

Postavljanje gotovog parketa

 

Prednosti gotovih u odnosu na klasične parkete

 

Gotovi parketi predstavljaju novu generaciju parketa, sa mnogo poboljšanim svojstvima u odnosu na klasične parkete. Navešćemo neke od prednosti gotovih u odnosu na klasične parkete:

 

  • Manji uticaj okoline (vlage u podlozi i vazuhu)
  • Duže zadržavaju svoj prvobitni izgled
  • Višeslojni sastav omogućuje stabilnost parketa i kod velikih dimenzija što nije slučaj kod klasičnog parketa
  • Mogu se polagati na podloge sa ugrađenim podnim grejanjem
  • Znatno kraći proces postavljanja i vreme useljenja nakon postavljanja parketa
  • Čistije i jeftinije polaganje parketa

 

Postavljanje gotovog parketa

 

Postavljanje gotovog parketa je jeftinije, čistije i brže od postavljanja klasičnog parketa. Postavljanje se vrši lepljenjem za podnu oblogu dvokomponentnim poliuretanskim lepkom, dok je zabranjena upotreba lepkova na vodenoj bazi kako ne bi došlo do bubrenja parketa. 

Podloga bi trebalo da bude čista i suva. Dozvoljeni procenat vlage u podlozi je do 2% izuzev kod podloga sa ugrađenim podnim grejanjem gde je taj iznos 1,8% . Kvalitetna i dobro pripremljena podloga je od suštinskog značaja za dobro postavljanje gotovog parketa i njegovu dugovečnost.

 

Tokom postavljanja tj lepljenja gotovog parketa, važno je odmah uklanjati ostatke lepka koji dospeju na površinu parketa kako ga ne bi oštetili. Nakon postavljanja, parket treba dobro očistiti od prljavštine, i premazati sredstvima za dodatnu zaštitu.

 

Za razliku od klasičnog parketa, gde zbog same prirode procesa postavljanja potrebno proticanje određenog vremenskog peroda do useljenja i unošenja stvari, kod gotovog parketa nameštaj se može unositi nakon 24 časa od postavljanja.

 Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spam-a unesi kod: