Postavljanje parketa - Jug Enterijer Beograd
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.

Postavljanje klasičnog parketa

Klasičan, ili masivan parket podrazumeva letvice parketa iz celog komada drveta koje na jednoj strani imaju usek, a na drugoj pero i tako se uklapaju jedne u druge. Svaki klasičan parket ima leve i desne letvice, što nam za razliku od ostalih vrsta parketa daje niz mogućnosti za njihovo slaganje i kombinovanje.

 

Postavljanje klasičnog parketa

 

 

Karakteristike klasičnog parketa

 

Na tržištu su prisutne različite dužine, širine i debljine klasičnog parketa. Debljina ovog parketa se kreće od 10 do 22mm pri čemu su najzastupljeniji najdeblji parketi od 21 i 22mm . U zavisnosti od vrste drveta, klasičan parket se može termo tretirati ili pariti, što mu osim tamnije nijanse u odnosu na prirodan izgled daje i bolji kvalitet.

 

Šta uraditi pre postavljanja klasičnog parketa?

 

Pre postavljanja klasičnog (masivnog) parketa prvo treba obratiti pažnju na kvalitet podloge. Možemo reći da je jedan od osnovnih preduslova za dobro postavljanje parketa ravna i čvrsta podloga. Betonske košuljice koje su neravne ili se krune potrebno je sanirati i sačekati da se osuše.

 

Izrada košuljice

 

 

Karakteristike košuljice, pre postavljanja parketa, su sledeće:

 

  • vlažnost košuljice treba da bude oko 2,5%
  • debljina košuljicae ne bi trebalo da bude tanja od 3,5 do 4 cm

 

Vlažna ili ne dovoljno suva košuljica najčešće dovodi do podizanja parketa.

 

Svi završni radovi bi trebali biti gotovi pre postavljanja parketa, izuzev zadnje ruke krečenja zidova koja se radi nakon druge ruke lakiranja parketa.

 

 

Situacija nakon postavljanja klasičnog parketa

 

Nakon postavljanja parketa, ne bi trebalo hodati po njemu minimum 24 časa, kako bi se lepak u potpunosti vezao. Iskusni parketari predviđaju 5 do 15 dana takozvanog "mirovanja", kako bi se parket u potpunosti slegao i prilagodio temperaturnim i atmosferskim uslovima.

 

Hoblovanje i lakiranje klasičnog parketa

 

Hoblovanje i lakiranje parketa se vrši prilikom ugradnje gotovog parketa. Više o ovoj temi možete pogledati na sledećim stranicama Hoblovanje parketa i Lakiranje parketa 

 Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spam-a unesi kod: