Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.

Saveti za adaptaciiju kupatila

29.05.2015  |  Komentari: 0

Adaptacija kupatila predstavlja veoma složen i komplikovan posao pri uređenju doma. Nekada je osnovna i jedina funkcija kupatila bila da pruži adekvatne higijenske uslove. Danas je ta funkcija proširena jer u stresnom vremenu u kome živimo kupatilo sve više preuzima uloge koje imajuju spavaća i dnevna soba i postaje intimna prostorija koja mora biti lepa i funkcionalna, a ponajviše mesto za relaksaciju i odmor.


Prosečni vek jednog kupatila je od 10 do 15 godina, kada je potrebno menjati dotrajale instalacije, sanitarije i keramičke pločice. Prilikom adaptacije kupatila ne može se preurediti samo jedan deo, niti se elementi u kupatilu mogu jednostavno zameniti, kao što je to slučaj sa posuđem ili krevetom, stoga je važno adaptaciji kupatila pristupiti veoma ozbiljno. Svaka popravka zahteva složene radove, poput rušenja ili bušenja zidova, pa se uz bilo koju sanaciju može napraviti i cela adaptacija kupatila. U daljem tekstu vam otkrivamo sve tajne dobro osmišljenog kupatila.


Pre adaptacije kupatila treba razmisliti i isplanirati svaki deo prostora, jer se najbolja rešenja upravo kriju u dobrom planiranju i sitnim dizajnerskim trikovima. Planiranje budžeta je najvažnija stavka pre otpočinjanja radova, a nakon njegovog određivanja potrebno je istražiti najbolji način iskorišćavanja prostora u skladu sa finansijskim mogućnostima.


Adaptacija kupatila predstavlja pravi izazov. Praktično je da se kupatilo u stanu uvek nalazi u blizini spavaćih soba kako bi se izbegao prolazak dnevnim boravkom, dok se odvojeni WC može smestiti u blizini ulaza. U cilju smanjenja troškova bilo bi dobro da kupatilo i kuhinju deli jedan zid, jer na taj način se spajaju na iste odvodne i dovodne cevi. Prirodna ventilacija je jako bitna, ali kako u novijim zgradama kupatila nemaju prozor, neophodno je ugraditi ventilaciju. Raspored treba planirati tako da imate mesta za slobodno kretanje, a da se pri tom ne sudarate sa WC šoljom, lavaboom, radijatorom ili kadom.

 

 

Birajte svetle tonove

 

 

Najbitnije je da cilj adaptacije kupatila bude usmeren na to da ono bude funkcionalno i jednostavno za održavanje, dok stil može da prati, ali i ne mora, ostatak stana. Kako je kupatilo intiman prostor ono može biti u stilu koji vama odgovara. Predlažemo da izaberete svetle boje zbog održavanja, jer se na njima manje primećuje dosadni kamenac i sitna nečistoća. Međutim, ako je kupatilo veće površine sa dosta prirodnog svetla onda se mogu koristiti jake i pune boje. Pored vizuelnog doživljaja važan je i miris kupatila, koji mora biti prijatan. Preporučujemo da pored nosača za peškire, držača za sapune i kupke, u kupatilu budu stavljene i biljke, skulpture, mirišljave sveće, manje slike iznad vodokotlića i pored ogledala, uokvirene fotografije.

 

 

 

Rasveta

 

Rasveta u kupatilu je jako bitna i zahteva dosta planiranja, posebno ako je reč o malom kupatilu ili onom bez prozora. Potrebno je postaviti više različitih rasvetnih tela, na primer iznad, pored ili uz ogledala jer ono tada pruža najbolje svetlo i umanjuje senke, što će dodatno olakšati nameštanje frizure, šminkanje ili brijanje. Pored rasvete koja osvetljava celo kupatilo, poželjno je imati diskretnu rasvetu koja stvara ugodnu atmosferu prilikom kupanja. S obzirom na to da je reč o vlažnom prostoru, prilikom adaptacije kupatila treba težiti tome da sva rasvetna tela imaju posebnu zaštitu od vlage.


Na kraju adaptacije kupatila ostaje vam da dekorišete kupatilo kako biste povećali njegov utisak. Dekorativni elementi mogu biti slike, fotografije, neobičan lavabo, lepa rasveta, mekani i fini peškiri, osvežavajući miris, ogledala, zavesa, cveće... Ipak, najveći utisak kupatilo ostavlja kada je uredno, a da biste uspeli u tome, potrebno je da imate nameštaj koji odgovara vašim potrebama, počevši od malih ormarića za kozmetiku preko ugradne korpe za veš pa sve do ormarića za hemiju i deterdžent. Omiljena muzika tokom tuširanja ili kupanja u kadi uz prigušenu rasvetu i nekoliko sveća doprineće vašem opuštanju.

 



Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spam-a unesi kod: