Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.

Velike ideje za adaptaciju male spavaće sobe

29.05.2015  |  Komentari: 0

Čak i ako raspolažete ograničenim i malim budžetom prilikom adaptacije male spavaće sobe, to ne znači da ne možete da imate velike ideje. Adekvatan nameštaj, boje, ogledala, rasveta i dekoracija mogu učiniti vašu malu spavaću sobu većom i lepšom. Ovo su neke od ideja koje mogu učiniti da vaša spavaća soba dobije novo lice.

 

 

Nameštaj

 

Skladištenje stvari može da predstavlja problem kada imate malu spavaću sobu. Kao odlično rešenje pri adaptaciji spavaćesobe, nameću se plitke ugradne police, koje nisu dublje od 30 centimetara, uz mogućnost da se postave skroz do plafona kako spavaća soba ne bi izgubila na visini. Takođe, mogu se iskoristiti i male prenosive police koje se mogu ukloniti kada vam nisu potrebne. Praktične su i police u vidu merdevina, jer poseduju fioke različitih veličina. Kada vam nisu potrebne jednostavno ih sklopite i odložite u plakar do sledeće upotrebe.


Ako želite veću cirkulaciju prirodne svetlosti možete odabrati neke komade nameštaja od pleksiglasa. Takođe, potrudite se da, prilikom adaptacije spavaće sobe, kupite nameštaj (krevet, komodu, noćne ormariće) odignut tankim nogicama bar 20 centimetara od poda jer se na taj način stvara iluzija veće površine. Ako više članova porodice koristi jednu spavaću sobu, možete ubaciti krevet na sprat kako biste iskoristili i vertikalni prostor. U tom slučaju ne zaboravite da ugradite visoke police kako bi onaj ko spava na spratu imao gde da stavi stonu lampu, knjige, itd.


Najbolje je da odaberite najmanji krevet koji pruža najveći komfor. Ormar postavite nasuprot krevetu kako bi se stvorio osećaj ravnoteže u spavaćoj sobi. Zavisno od vaših potreba možete odabrati sto koji ćete iskoristiti kao noćni stočić i radni prostor. A nešto što će vam sigurno dobro doći jeste prenosivi sto na koji možete da stavite doručak ili laptop dok ste još u krevetu. Neka adaptacija spavaće sobe bude pravi izazov za vas.

 

Boje

 

Opšte je poznato da svetlije boje čine prostoriju većom, prozračnijom i otvorenijom. Nežno plava, siva, zelena i žuta u kombinaciji sa belim nameštajem učiniće spavaću sobu privlačnom i estetski superiornom. Zato ih obavezno iskoristite prilikom adaptacije vaše spavaće sobe. Svetlo plava i zelena boja su savršene za stvaranje umirujuće atmosfere. Topla, žuta je takođe opcija, jer će izazvati ugodan osećaj. Za pod, takođe, treba odabrati neku svetliju nijansu. A plafon bi trebao biti najsvetliji jer privlačeći poglede prema gore stvara iluziju da je viši pa time i spavaća soba biva veća. Prilikom adaptacije spavaće sobe preporučuje se beli nameštaj jer će je učiniti svetlijom i kohezivnijom.

 

Ogledalo 

 

Za malu spavaću sobu preporučuje se veliko ogledalo, naravno ono koje odgovara dimenzijama zida gde planirate da ga stavite, jer ono reflektuje svetlost, odaje utisak prostranosti i otvara ceo prostor. Izaberite klasični ram bele boje, jer svojom neutralnošću izbacuje ogledalo u prvi plan.

 

Rasveta

 

Adaptacija spavaće sobe može biti teška kada su one jako male pa nemate mesta ni za lampu, a pri tom je rasveta u malim prostorijama jako bitna. Rešenje u ovom slučaju mogu biti zidne svetiljke sa mogućnošću pomeranja kako vam u kom trenutku odgovara.

 

Prolećna adaptacija spavaće sobe

 

Najbolje je kada ste u mogućnosti da kombinujete boju i motiv, a prolećna varijanta, koja sadrži kombinaciju bele i zelene boje obogaćenu motivima cveća, je nešto što preporučujemo za proleće i leto 2015. godine. Takva spavaća soba je svetla i uvek sveža, a oni koji borave u njoj biće prezadovoljni adaptacijom svoje spavaće sobe.

 



Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spam-a unesi kod: