Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.

Uradite sami – osvežite Vaš nameštaj

29.02.2016  |  Komentari: 0

Odabir svih boja u Vašem stanu treba da bude veoma bitan segment prilikom uređenja i nameštanja čitavog enterijera. Svaka boja ima svoju frekvenciju i energiju, pa zato treba biti pažljiv prilikom odabira boja, a posebno prilikom odabira boja za drvo. Zašto baš tada treba biti oprezan? Od drveta je pravljena većina nameštaja koja se nalazi u stanu ili kući, odnosno većina stvari u toj prostoriji će biti u onoj boji koju Vi odaberete.

 

Osvežite vaš nameštaj

 

Odabir prave baze pre nanošenja boja za drvo

 

Kada su baze u pitanju, one su bitan segment prilikom odabira boja za drvo jer, svaka boja će se drugačije ponašati na različitim površinama, a dodatno će se razlikovati s obzirom na stepen sjajnosti ili matiranosti u sebi. Odnosno, mnogo zavisi koju ćete bazu odabrati za boje za drvo.

 

Visoko sjajna baza daje izrazito blješteći kraj i dosta se koristi prilikom farbanja bojama za drvo. Treba biti oprezan ako ste se odlučili za farbanje nameštaja ovom bazom. Ovde se svaka nepravilnost najpre vidi. Ova baza je pogodna za kuhinjski i kupatilski nameštaj, pošto ostavlja utisak čistoće. Može se dodati da je ova baza veoma laka za održavanje.
Boje za drvo mogu da imaju i svoju polusjajnu bazu. Veoma je prikladna za farbanje drvenih površina. Kod ove baze se nepravilnosti malo manje vide nego kod visoko sjajne baze.

 

Saten baza je takođe dobra za bojenje nemaštaja u kuhinji jer daje blagi svilenkast izgled. Boja za drvo su isto idealne u kombinaciji sa ovom bazom i daju zaista prelep izgled bilo kom nameštaju za koji ste se odlučili da prefarbate ovakvom tehnikom.

 

Mat baza i njene boje za drvo su često na vodenoj bazi. Nakon što ste prešli željeni nameštaj mat bojama – potrebno je preko toga preći zaštitnim lakom. Mat tamne boje za drvo su veoma dobre, ne vide se nepravilnosti kao kod drugih tipova boja i takođe se veoma lako održavaju.

 

Jako je bitno da se naglasi šta tačno želite da postignete sa bazama i samim bojama za drvo. Ako ste odlučili da neku komodu želite da istaknete kao centralni deo prostorije – ona treba da ima visoko sjajnu bazu, tada će sama boja za drvo imati snažniji, intenzivniji i bogatiji utisak.

 

Kako pravilno naneti boje za drvo

 

Pribor koji treba koristiti i nije toliko komplikovan, a ni majstori nisu uvek potrebni. Valjak za farbanje i jedna četkica će učiniti čuda sa Vašim nameštajem. Naveli smo tipove baza koje možete koristiti prilikom nanosa boja za drvo. Koje boje za drvo želite – to ostavljamo Vama na raspolaganju. Zaista postoji širok spektar boja koje mogu da se nađu, a možete čak i Vi sami da uzmete i kombinujete, odnosno stvarate svoju idealnu kombinaciju. Prventstevno nameštaj treba šmirglom preći, kako biste skinuli prethodnu boju i lak koji se ovde nalazio.

 

Nakon toga nanosite prvi sloj pomoću valjka, a teže dostupne delove prelazite četkicom. Ovo je zanimljiviji deo prilikom samog procesa koji podrazumeva nanošenje boja za drvo. Tu dolazi do izražaja i Vaš talenat, kao i želja za radom. Boja za drvo i nije toliko teško naneti na pravi način. Stručnjaci govore da najmanje dva puta treba preći datu površinu. Zbog toga nakon prve ture, ostavite dotični nameštaj da „odmori“ tokom noći, a onda opet ujutru pređite opet na isti način kao prvi put. Kada i ovaj drugi put odstoji, na kraju pređite nekim zaštitnim lakom. To je ta čitava „filozofija“ nanošenja boje za drvo. Malo truda, malo volje i imaćete obnovljen i restauriran nameštaj.



Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spam-a unesi kod: