Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.

Adaptacija stana u suterenu

29.05.2015  |  Komentari: 0

Prvi nedostatak je slab dotok prirodne svetlosti, a drugi je mogućnost pojave vlage, odnosno kondenzata i plesni. Upravo vaša pažnja prilikom adaptacije stana u suterenu treba biti usmerena na nadomešćivanje ovih nedostataka.


Kako bi anulirali slab dotok prirodne svetlosti prilikom kupovine prozora treba tražiti one sa tanjim okvirima, pri tom je poželjno da to budu drveni prozorski okviri jer imaju najbolju zvučnu i toplotnu izolaciju. Sutereni ionako nemaju dobar pogled kroz prozor, pa je poželjno ubaciti što više prirodnih elemenata, tako da će drveni okviri u kombinaciji sa sobnim cvećem biti pun pogodak.
U procesu adaptacije stana, pored tankih prozorskih okvira poželjno je staviti prozirne i u svetlom tonu rolo zavese, ili tanje klasične zavese kako ne bi u velikoj meri sprečavale dotok spoljašnje svetlosti. Takođe, treba izbegavati klasična, neprozirna ulazna vrata i postaviti ona koja su u celosti ili delimično od stakla.

 

Boje i osvetljenje

 

Kako je suteren obično mračniji, osnovne boje bi trebalo da budu svetle, najbolje nijanse bele boje. Zato je dobro da zidovi budu bele boje, kao i predmeti za dekoraciju, poput vaza, činija, ramova, itd. Drveni nameštaj u kombinaciji s parketom i debljim i čupavim tepisima različitih boja ostaviće utisak topline doma.


Prilikom adaptacije stana u suterenu potrebno je preduzeti sve mere u cilju sprečavanja pojave vlage, odnosno kondenzata i plesni. Jedan od uzroka jeste loša toplotna izolacija, koja na starijim objektima ili ne postoji ili je urađena u skladu s tehnologijom svog vremena. Zbog toga je potrebno uraditi termoizolaciju sa unutrašnje strane, i pri tom izolovati i unutrašnje zidove koji su u vezi s fasadnim, da bi se sprečio nastanak vlage. Isto važi i za horizontalne i vertikalne strane prozora i vrata, kao i za podove i plafone. Kako se izolacija ovde postavlja sa toplije strane, zid će biti izložen velikim temperaturnim promenama, pa je važno da zid od opeke, kamena ili betona bude po celoj svojoj debljini otporan na cikluse smrzavanja i odmrzavanja. Takođe, treba voditi računa da spojna mesta izolatora ne budu propusna, i bez pukotina i oštećenja, jer u suprotnom, može da dođe do pojave gljivica i plesni na tim mestima. I naravno, neophodna je parna brana.

 

Podovi

 

Kako biste na kraju bili zadovoljni adaptacijom stana, morate voditi računa i o podnim oblogama koje birate. Pri izboru podova treba prethodno proveriti da li su otporni na vlagu, ukoliko nisu treba se informisati o sredstvima za premazivanje koji štite od vlage. Ako ste u mogućnosti, najbolje je da uzmete pod od tikovine jer ona ima visok sadržaj ulja i to je čini vrlo otpornom na vlagu. Takođe, poželjno je da u kupatilu postavite vodootporne pločice sa specijalnim fugnama. Hidroizolacioni sloj u kupatilu se podrazumeva.


Prema tome, pre nego što se upustite u adaptaciju stana u suterenu potrebno je da se uverite da problemi s vlagom i dnevnom svetlošću mogu da se reše, da je visina tavanice i vrata zadovoljavajuća i da je sve u redu s akustikom. Tek onda, uz kvalitetan i pažljiv odabir nameštaja, možete stvoriti veoma udoban kutak za život. 

 



Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spam-a unesi kod: